Borsjt – rode bietensoep

©Kelly Sue DeConnick

Deze borsjt is redelijk arbeidsintensief, voorzie voldoende tijd voor de bereiding. Ideaal als maaltijdsoep. Zo hou je aan tafel tijd vrij voor je gasten.

Nodig voor 8 personen:

Voor de bouillon (kan gerust op enkele dagen voorhand gemaakt worden)

  • 3 liter water
  • bol look, doormidden gesneden
  • 1 ui, in 2 helften
  • 1 tak selder
  • 2 laurierbladen
  • tak tijm
  • 1 wortel grof gesneden
  • eetlepel zwarte peperbollen
  • 1kg lamsnek

Voor de soep

  • 2 wortelen, fijngesneden
  • 2 kleine uien, fijngesnipperd
  • 2 stengels selder, in schijfjes
  • bussel raapjes, in kleine blokjes
  • 2 pakken van 3 bollen rode biet (voorgekookt), in teerlingen gesneden van ongeveer 1cm
  • tas rode bonen (1 nacht op voorhand in water geweekt)
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 2 zoete lange paprika in snippers
  • 2 aardappelen in kleine blokjes
  • peper
  • zout
  • mespunt chilipoeder of koffielepel harissa

Garnituur

  • 2 potjes zure room 20cl
  • verse dille

Bereiding

Voorbereiding voor de  lamsbouillon:

Spoel de lamsnek even af en leg op de bodem van een grote (gietijzeren) pot.
Overgiet met 3l water en warm op. Verwijder met een spaan/gaaszeef de onzuiverheden die na een kwartier aan de oppervlakte komen. Vervolgens voeg je de groenten, kruiden toe en laat onder gesloten deksel gedurende 2 uur pruttelen. Laat afkoelen. Haal de stukken lamsvlees er uit, ontdoe van de ev. botten, en hou het vlees opzij. Zeef en bewaar de bouillon.

Bereiding van de soep:

Breng de rode bonen samen met de rode bietblokjes aan de kook in de bouillon. Laat een klein uur pruttelen. Deze tijd gebruik je om de andere ingrediënten te versnijden, maar vooral de ui, wortel en selder aan te fruiten in een apart pannetje.
Zodra de bietblokjes bleek geworden zijn, voeg je de raapjes toe, die op hun beurt in de pruttelende massa stilaan kleur krijgen.
Voeg vervolgens het ui-wortel-selder mengsel er aan toe en de paprika. Voeg de peper en tomatenpuree toe. Laat in laatste instantie de stukjes aardappel en de snippers lamsvlees een kwartier meekoken. Breng op smaak met zout, peper en chili/harissa.

Verdeel over voorverwarmde borden. Serveer met een toef zure room en snipper er verse dille over. Begeleid aan tafel met grof gesneden zuurdesembrood en boter. Smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s