Zappaz – Balk van Beel Leuven (8/10)

De Balk van Beel is de nieuwe landmark in wat Leuven zo graag zijn docklands wil noemen.
Met zicht op de afbraak wat ooit het kloppend bierhart van de Dijlestad was, verwelkomt de zaak zich met een stampende beat. Het is duidelijk: dit is niet zo maar een eetplek.

De zaak afficheert Lunch. dinner. tapas. lounge – en dat is heel ambitieus. De hippe ligging en interieur doen heel grootstedelijk aan. Zelden werd ik in een restaurant verwelkomt door zo’n aangenaam gedekte tafel. Geen franjes: strak, doch verre van kil. De houten wand en tafels ademen hedendaagse gezelligheid uit; we vergeten snel dat we maar in Leuven zijn.

zappaz
De aperitiefkaart nodigt uit en de Oud Beersel Geuze is meteen een schot in de roos. Op deze onweerachtige avond zorgt het voor de nodige zurige verfrissing.
De term Tapas geeft de keuken vaak een alibi om karig met porties om te gaan. En dit is bij Zappas wel het geval. Gelukkig wordt dit uitermate gecompenseerd door de vakkundige dressering, kraakverse producten en geraffineerde smaken. We vergapen ons telkens in de bowls aan Märklin-achtige culinaire landschapjes.

Zijn er werkpunten? Toch wel. De paëlla mag zeker minder pikant. De 50cl flesjes Bru zijn verre van praktisch voor een groter gezelschap. Het retro open bord op trottoir is een belediging voor de zaak. Bij een bowl hoort een lepel. Iemand die zich uitgeeft voor Sommelier hoort een kleine toelichting te geven bij de wijn, en helaas: een toiletbril moet ook onderaan een beurt krijgen.

De wijnkaart geeft de indruk dat men slechts per fles kan bestellen. Doch dat misverstand is snel uit de wereld geholpen. Met ongeziene olympische snelheid worden de tafels telkens vliegensvlug afgeruimd en ingedekt, efficiënt. Het brood arriveert helaas veel te laat, maar zo lekker. De gangen arriveren met een onstabiel tempo, maar dat zal wel te maken hebben, dat de zaak afgeladen vol zat. De akoestische panelen op het plafond bewijzen hun nut naarmate de avond vordert: het kan er aardig rumoerig worden.
Dit herinnert ons er weer aan dat we in een studentenstad vertoeven: Zappaz zou dat wel eens een nieuw elan kunnen geven.
Leuven is een lekkere en stijlvolle eetzaak rijker.

75,- pp.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.