Le Cor De Chasse – Wéris (10/10)

le-cor-de-chasse

Het is de eerste keer dat ik een score van 10 aan een restaurant uitdeel, en dat komt allemaal door een samenspel van seizoen, de regio, het rurale kader, de correcte bediening, de belichting, de acoustiek, aankleding, de bordjes, de verteerbare wijnen en uiteraard de uitmuntende kwaliteit van de gerechten.

Het zit goed vanaf het eerste moment dat onze tafel wordt aangewezen: zo gezellig; ik heb het meteen naar mijn zin. We gaan all the way voor de menu prestige en voor mij incl. begeleidende wijnen.

Het wordt -wellicht naar mijn normen- de meest gezellige restaurantervaring in jaren. Bij Cor de Chasse is aan grote gezelschappen gedacht, ze worden mooi gescheiden van de compacte gezelschappen, die zoals wij intiemer kunnen tafelen in hoger gelegen zaaltje.

De amuses

  • Kaas / wasabimayonaise  lekker vettig
  • Venkel / gekookte mossel / zalfje van mossel
  • Eendespek / bloemkool / brood

Witte Wijn Maine – ik onthield ‘ambiolyte’

Iemand die tijdens het jachtseizoen naar de Ardennen afzakt voor wildbereidingen, moet even geduld oefenen. We worden namelijk denkbeeldig weggerukt uit de bossen, en belanden plots… aan zee met twee oesterbereidingen Huître sauvage de Maldon

Koud: Crue / concombre / fruit de la passion / fromage blanc

Ontzettend frisse start met een juiste toets.

Warm: Cuite à la braise / aubergine / goyave / mimolette

Deze keer een op houtskool gebakken oester.

Poisson du jour / Tomate / myrtilles / cailloux de Morville / chorizo

Dat is voor ons een moot zalm, chorizo, geconfijte tomaat, blauwe bessen, overgoten met dashy (japanse tonijn algen jus)

Drie rode wijnen

Corbieres

Domaine Lombard Syrah / Viognier “La Côte” uit de Noorderlijke Rhone-vallei

Ermita de San Lorenzo 2008 – Granache – Cabernet sauvignon

De meatlover in mij krijgt vervolgens waarvoor hij naar de Ardennen is afgezakt.

Joue de sanglier / Foie gras / Fregola / betterave / Woodstock

Chevreuil « Balade dans le bois de Wéris » Poudingue / rocher à la réglisse / boudin / bière Dark Oster
…Kerstmis is begonnen

De gang met kazen laten we -alhoewel steeds geliefd- aan ons voorbijgaan.

Als dessert sluiten we af met een bordje

Crème de persil au sable de banane / glace à la banane / gel d’agrumes

Witte dessertwijn – van het huis Javier sanz 

De koffie is vergezeld van 2 lekkere pralines en een marshmallow.


De volgende ochtend is mijn hoofd helder, ondanks dat ik koos voor de aangepaste wijnen. We zijn dan ook blij dat we gisteren reeds van de bergflanken genoten, want de geweersalvo’s weerklinken in de bossen. Hoe concreet kan herfst in de Ardennen zijn?
Het ontbijt is beperkt, maar met al wat de streek te bieden heeft: ik onthoud de geitenkaas op een stokje, de huisconfituur van rabarber en abrikozen en oerknapperig stokbrood.
Eierbereidingen zijn er op vriendelijk verzoek.

In de voormiddag grijpen we de kans (je dient de kamers om 11u te verlaten) om in het kleinste stadje ter wereld DURBUY rond te kuieren. Hou er rekening mee dat horeca, en souvenirwinkels hier troef zijn.


We arriveren tijdig voor de lunch. En voor een kleine meerprijs 5,- euro (ja, u leest het goed: vijf) worden we van ons sokken geblazen.

wp_20161126_006
Het smaakvolle interieur

 

Deze lunch krijgen we twee maal rund en twee maal gevogelte.

3 amuses

  • Haring venkel zalf tomatenjus
  • Tartaar van gamba’s / prei / wasabimayonaise / een soort kruidenpoeder
  • Eendespek, boschampignons, groentenmousse

Er passeert een bereiding van rauw rund met crème de topinamboer, en een Vitello tonato met watermeloen. Misschien is deze laatste even een uitschuiver van de keuken, maar in dit voor mij zomers getint gerecht is de herfst ver te zoeken. Het zorgt wel voor een frisse afwisseling.
Ik was even in de waan dat de piek van de lunch voorbij was, doch we krijgen plots degelijk bestek – dat telkens rust op een blokje uitgehouwen graniet. We zetten ons schrap om de heerlijk gebraden kip met wintergroenten te verorberen. Vooral de heerlijke donkere jus slingert ons meteen in het herfstseizoen.
Even bekomen denk je dan, en dan volgt een warm kommetje met een gevogeltebereiding uit de oven met een roomsaus op zwarte risotto.
Helaas laten we de koffie aan ons voorbijgaan wegens te weinig tijd.

Ik had het zwaar onderschat dat in Dolmen-land zo’n verfijnde keuken kon aantreffen in een voor mij geweldig kader. Wat me opvalt zijn de telkens unieke gerechten, waarbij er nooit recuperatie van ingrediënten is van andere bereidingen. Het personeel is zo correct: steeds paraat, doch onzichtbaar.
Ik vergeef de verwarrende prijslijst, de voor mij te zachte bedden en amper uitgeruste suites, die volledig overklast worden door de fijne keuken.

243,- pp. voor de overnachting incl. diner*, ontbijt + lunch, dranken en (* aangepaste wijnen)


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s