Little Asia – Brussel (8/10) *gesloten*

OK. Ik beken. Ik ben vanavond -na een dag stappen in de borinage- uitgehongerd aan tafel gegaan, en dat kleurt uiteraard de volgende recensie.
Het is nog vroeg als ik arriveer in de Sint Katelijnestraat, en ik mag een plek uitkiezen in het relatief langgerekte restaurant achter een donkere gevel. Voor grotere gezelschappen raad ik de ronde tafels achteraan aan. Verder verscholen is zelfs nog een aparte ruimte, die vanavond verduisterd blijft.

De eetkaart is een mooie oplijsting van vietnamese gerechten (veel vis!), maar de drankenkaart leunt te veel aan bij westerse drinkgewoonten. Zuid-Oost Azië associeer ik nu niet écht met Leffe.
Als huisaperitief wordt de Ginkaart getrokken (booringgggg) en als ik Bombay Sapphire hoor aanbevelen, haak ik af. Dat kan beter.
Terwijl ik aansluitend van de champagne Dumont nip, brengt de kaart me in een impasse. Ik slaag er niet in om vis of vlees te kiezen; en deze meatlover mist ook varken en rund. Ik ga dan voor het ultieme compromis: de budgetvriendelijkere vegetarische menu (EUR 45)  incl. aangepaste wijnen (+EUR 25).
Een keuze waar ik geen spijt van ga hebben.

slide08

Terwijl ik van de standaard kroepoek knabbel, wordt een eerste amuse voor mijn neus gezet: Een vegetarisch slaatje met vermicelli. Compact, bescheiden – écht vietnamees, dus – maar oh. zo. lekker. Wat een krachtige bouillon; onder het blaadje sla verborgen.

parcelle-689-callongesDe eerste wijn wordt aangerukt; en terwijl de elegante bediening in gele lange jurk de metalen stop van de wijnfles schroeft, vraagt ze me om te proeven. Dit laatste had voor mij niet gehoeven. De witte Bordeaux Callonges “Parcelle #689” is een schot in de roos.

Ideaal bij de verse lenterolletjes die helaas door hun iets te dik jasje van rijstpapier heel ‘gummy’ in de mond aandoen, doch qua smaak én vormvastheid perfect.

Tweede kloeke bord is tempura van groentjes (sperzieboontjes, wortel, courgette) op een bedje van gemarineerde fijne groentesnippers. De al bij al flinke schijven zijn dan ook naast de tempura hartig/knapperig door zwarte en witte sesam. bij een overheerlijke zoetzure saus, die je naar believen kan pimpen met het extra schaaltje pikante tapenade van chili.

Het valt me op dat er vanavond hoofdzakelijk Nederlandstalige gasten en gezinnen aanschuiven, een toeval?

De tweede, en ook helaas laatste wijn is een Coté Catalane, met grenache noir en Syrah. Ook nu weer wordt je glas aardig bijgevuld doorheen de avond.  De bediening is discreet én toch paraat. Ook als mijn pen valt, aarzelt de dame niet om zich daarvoor in te zetten. Ook de strak gevouwen witte handdoekjes in de toiletten, doen dit huis eer aan.

Mijn hoofdgerecht ‘stoofpotje van tofu en groenten’ wordt charmant gepresenteerd in een keteltje met houten deksel, verder een rijstkommetje als side dish. Ik ontwaar paksoi, wortel, komkommer, zeewier, wortel, champignons. Reken maar dat je finaal de rijstrestjes in de jus kiepert, om niets verloren te laten gaan.

Naarmate de avond vordert, penetreert de wierookgeur de verhitte discussie tegenover mij. De man licht zijn partner de uitdrukking “Rocket science” toe.

Als dessert wil ik licht landen, negeer de gebakken banaanbolletjes en kies resoluut voor de sorbet. Dit eenvoudig trio van aardbei, limoen en passievrucht met een muntblaadje is wellicht de beste ooit: volromig met verse fruitsmaak in de mond en nooit te ijzig.

Aansluitend koffie en/of saké lijkt me vloeken in kerk, en zweer bij groene thee als afsluiter. Ondanks dat die netjes arriveert op een strakke rode plateau, wordt die ontsiert door individueel (voor)verpakte -hou u vast- Jules de Strooper wafeltjes. Het tablet van chocolade en sinaasappel wordt geproduceerd door dolphin.be

Spijtig van de toeristische compromissen voor én na, maar Little Asia zal elke liefhebber van de Vietnamese keuken wel weten te bekoren. – 110 euro/pp

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.