Fico Urban Italian – Utrecht (8/10)

Sinds enkele maanden zijn chefkok Menno van der Pol en Norbert Zunnebeld de nieuwe eigenaren van FICO. Zij runnen samen ook WT Urban Kitchen. Hun nieuwe restaurant is gevestigd in een markant pand aan de Veilinghavenkade in de Domstad, waar voorheen restaurant De Veiling zat.

“We hebben gezamenlijk een restaurant voor ogen dat qua kwaliteit en service alles weg heeft van een gastronomisch restaurant, maar zeker niet stijf, statig en ongemakkelijk aandoet. We koken in ons vier- tot zes gangen menu met prachtige producten voor een vriendelijke prijs.” luidt de marketing tekst op de website.

Hollanders. Nooit verlegen voor wat peptalk. Blijkbaar zijn ze ook vroege vogels daar, want al om 19:30 zijn wij zowat de laatste gasten die plaatsnemen. Als er wat te vieren is, zijn bubbels op hun plaats. We gaan voor de schuimwijn van het huis: een Steenberg ’17 Sauvignon Blanc Constantia; helaas niet koud, jammer. Er volgen drie kleine amuses: “pataat” (een wat flauwe zoete aardappel), “hollandse garnaal” en een “kippedij”. Telkens toegelicht door de piepjonge crew. Vaak onverstaanbaar door het tempo en de akoestiek van het kubus-achtige interieur met grote glaspartijen. Er moet mij toch iets van het hart. Een restaurant dat zich profileert als Urban Italian schikt vooraf geen shopsticks op tafel. En op ons bord is het telkens zoeken naar Romaanse invloeden; laat die titel a.u.b. achterwege. De flinke kei op ons tafel wordt plots stilzwijgend met een vettige tapenade bestreken en een mandje brood op tafel gezet. Als we er naar vragen, blijkt dit “boter met eekhoorntjesbrood” te zijn. De emulsie op de bolle steen laat zich allesbehalve gemakkelijk bewerken. Deze gimmick had voor mij niet gehoeven: hou het praktisch aub. Dan volgen de verschillende gangen elkaar op:

Skrei op 2 wijzen | passievrucht (uit vloeibare stikstof) | basilicum | krachtige miso bouillon

De avond is al een tijdje gevorderd, en onze eerste honger is gestild. Pas nu krijgen we de kaart; moet kunnen. Alhoewel we de wijnkaart nooit te zien kregen. We gaan voor de vijf gangen (EUR 49,-/pp) Het volgende tussengerecht is een voltreffer

Mosterdblad | tonijn | kalamansi | tamarinde | shiitake

Mijn tafelgenote gaat voor de vis:

Zeeduivel | rivierkreeft | appel | cevenne ui | zuurkool

Voor een 4 euro extra tovert de kok mijn lievelingskost:

Zwezerik | BBQ | ui | garam masala | witte kool

Daarbij schenken we de Avalos van iLauri ’17 Pecorino Abruzze (EUR 37,-) Helaas blijkt de wijnkoeler nu ook weer niet koud. Het hoofdgerecht had iets kloeker gemogen, doch de aardse smaken en lekkere jus doen het vlees eer aan:

Rund | andijvie | aardappel | morille | knoflook

Dessert met ijs en chocolade:

Bergamot | peer | yoghurt | bronsvenkel

Of tegen EUR 4,- meerprijs: ‘Kaas flight’vier verrukkelijke kaasjes op een rij

FICO is een jonge hippe zaak met veel smaak. Een rustig gedempt, relaxed dineetje laat het decor niet toe. En ga zeker voor de 5 gangen om niet met een hongergevoel te vertrekken. Oh ja, nog 1 detail: laat een alcoholtest achterwege, de duizelingwekkende trap naar de uitgang doet het nodige. EUR 82,-/pp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.