Stoofvlees* met pastinaakfrietjes

*naar Jeroen Meus, de grootmeester

Ingrediënten

  • 2 grote uien
  • 1 kg versneden rundsvlees (Alvo)
  • 2 flesjes Rochefort 8
  • 2 laurierblaadjes / peterseliestengels / 2 takjes tijm
  • 1 kruidnagel
  • 2 eetlepels (appel of peren) Luikse stroop
  • 1 bruine boterham
  • 2 eetlepels (scherpe) mosterd
  • nootmuskaat, paprikapoeder, peper, fleur de sel en zout
  • 800gr pastinaak
  • mayonaise

Bereiding

Neem ruime stoofpot met daarin de ui en wat boter en laat al roerend glazig worden.

Smelt ondertussen boter in aparte braadpan en bak de stukken rundsvlees bruin.
Bij voorkeur verspreid, om te voorkomen dat je meer aan het koken bent ipv ‘braden’. Kruid met peper en zout tijdens het bakken.

Voeg het vlees bij de ui en deglaceer de braadpan ondertussen met 0,5l Rochefort.
Van zodra het bier kookt, voeg je het toe aan de stoofpot.
Prepareer een bouquet garni (peterseliestengels/laurier/tijm) en laat meestoven.
Voeg de kruidnagel en de 2 eetlepels perenstroop toe.
Leg de met mosterd besmeerde boterham ondersteboven op het geheel, en zet het deksel op de pot voor de komende 2u.

Laat zachtjes sudderen, terwijl je regelmatig roert. Het daarop volgende uur kan je eventueel met het deksel halfgeopend verder garen (ifv vochtigheidsgraad). Breng op smaak met peper en zout.

Ondertussen verwarm je de oven voor op 220°C. Schil de pastinaak en snij in kloeke frieten.
Meng ze in een ruime kom met fleur de sel, paprikapoeder, nootmuskaat en besprenkel rijkelijk met olijfolie. Verspreid ze op ovenpapier op een ovenschaal en bak ze terwijl het stoofvlees op punt komt, 20 min op 200°C.

Presenteer met mayonaise en smullen maar!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.