naar Jeroen Meus
Verwarm de oven voor tot 190 °C.
- 200 g gerookt spek in reepjes
Zet een pan met dikke bodem die ook in de oven mag op het vuur en smelt een klontje boter. Bak het spek krokant.
Pel 2 uien, halveer ze en snijd ze in fijne ringen. Doe ze bij het spek.
Plet 2 teentjes knoflook, doe bij het spek en de uien. Roer om en zet het vuur lager.
- 1 kg aardappel (vastkokend)
- zout
- peper
- 2 koffielepels gedroogde rozemarijn
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes / 2mm. Doe ze in een kom en kruid met een flinke snuif zout, veel peper en rozemarijn. Meng goed door elkaar met je handen.
- meng 400 g smaakvolle krachtige kaas, bv. Pavé de Soignies, Reblochon, … in stukjes door de aardappelschijfjes.
Druk het spek met de ui wat aan. Leg er het aardappelmengsel op en druk ook goed aan. Giet er de wijn over. De aardappelen moeten onder staan.
Zet 1 tot 1,5 uur in de oven op 190 °C. Ook indien je de volumes halveert.